Te Whiti House

Te Whiti House is a renovation to an existing house, in and amongst other character houses on the outskirts of Wellington city. Our clients wanted something different — something that would standout in the street —something modern, striking, and with all small homes, it had to be functional. Precisely the kind of challenge we were up for.

We started by removing the character bay windows and replaced them with large glazing and a yellow door. Vertical cladding was installed and finished with a rich and dramatic black paint. Garapa boardwalks were installed around the house with vertical slat fencing.

The interior design was given an apartment feel with a long, narrow open plan, white walls and dark stained floorboards. The galley kitchen leads you to the back yard with more garapa decking connecting you to the surrounding boardwalk and lawn.

The dwelling was narrow and needed three bedrooms, which required efficient space planning. We removed the existing hallway and installed full-height, open shelving to separate the living spaces from the lobby, bedrooms and bathroom. From there we focused on the large master bedroom extension, walk-in wardrobe and ensuite, with access onto the deck at the rear of the dwelling.

The finished Te Whiti House contains open plan living and dining, a kitchen with a fold away laundry, three bedrooms and two bathrooms. A clever use of space has maximised the useable living area throughout the house, with indoor/outdoor flow at anytime of the day.

No items found.